Waarom genoeg slaap zo belangrijk is

 

We weten allemaal dat het nodig is dat je elke nacht voldoende slaapt. Maar hoeveel slaap heb je ongeveer nodig? Wat gebeurt er in de slaap dat zo belangrijk is? Wat als je te weinig slaapt?

Hoeveel uur slapen?
Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag. Het is namelijk bij iedereen anders. Je kunt er wetenschappelijk gezien dus geen getal aan plakken. Per leeftijdscategorie kan wel een indicatie gegeven worden. Naarmate je ouder wordt heb je namelijk minder slaap nodig.

Afbeeldingsresultaat voor tabel uur slaap per leeftijd

Een volwassenen heeft aan zeven a acht slaapuren voldoende, maar sommigen voelen zich pas echt fit bij negen uur slaap. Over het algemeen geldt de regel: voel je je overdag fit, dan slaap je goed. Bij voldoende slaap kan een gezond volwassenen vijftien uur achter elkaar wakker blijven. Voel jij je erg sloom overdag, dan slaap je waarschijnlijk te veel.

Wat gebeurt er in je slaap dat zo belangrijk is?
Slaap is belangrijk voor zowel je lichaam als je geest. Tijdens het slapen is je lichaam bezig zich te herstellen van de dagelijkse activiteiten. Bind- en spierweefsel krijgt de kans zich te herstellen. Ook het zenuwstelsel en je immuunsysteem worden in de slaap ‘onderhouden’.  Daarnaast is voor onze hersenen een goede slaap van groot belang. Tijdens de REM-slaap is er grotere hersenactiveit in de gebieden die van belang zijn voor emoties en sociale interactie. Hierdoor kunnen we overdag emotioneel en sociaal goed functioneren. Mentale gevolgen van slaaptekort zijn: stemmingswisselingen, problemen met concentratie en geheugen. Daarnaast behoort een verminderd reactievermogen tot de gevolgen van een slecht of verstoord slaappatroon.

Wat is het gevolg van slaaptekort?
Ongeveer vijftien procent van de Nederlanders heeft een slaapprobleem. Daaronder verstaan we: moeilijk kunnen inslapen, midden in de nacht wakker worden en niet meer in slaap komen of al heel vroeg wakker zijn.

1. Gewichtstoename
Als we onregelmatig of te weinig slapen, dan wordt er te veel van het stresshormoon cortisol in ons lichaam aangemaakt. Door de werking van cortisol komt er meer glucose in het lichaam. Insuline wordt vervolgens ingezet om de glucose om te zetten in glycogeen. Maar wanneer de glycogeenvoorraden vol zitten, dan wordt dit omgezet tot vet. Bovendien leiden de toenames van glucose en dus insuline tot een toename van het hongergevoel.

2. Benadeelt denk- en leervermogen
Slaap is zeer belangrijk voor het denk- en leervermogen. Een gebrek aan slaap beschadigd cognitieve processen; opmerkzaamheid, alertheid, concentratie, redenatie en probleemoplossend vermogen worden beperkt gedurende de dag.

3. Slechte huid
Langdurig slaaptekort kan je huid op een negatieve manier beïnvloeden. Slaap heeft namelijk invloed op de hormonen in je lichaam; cortisol en melatonine. We hadden het al eerder over het stresshormoon cortisol, dat bij een overschot je gewicht niet ten goede komt. Een te hoog cortisol, wat veroorzaakt wordt bij slaaptekort, zorgt voor een verhoogde talgproductie, wat de kans op puistjes vergroot. Daarnaast kan het de huidbarrière beschadigen waardoor je huid sneller uitdroogt. Op de lange termijn kan het zorgen voor een versnelling van het verouderingsproces van de huid. Het hormoon melatonine wordt bij slaaptekort juist minder aangemaakt. Dit resulteert in een verminderde collageenproductie. Collageen is belangrijk voor de conditie en het jong houden van de huid. Je huid is jou dus dankbaar als je genoeg rust hebt.

Wij geven je tips:

Dat slechte slapen zijn we natuurlijk liever kwijt dan rijk. We zetten een aantal tips voor je op een rijtje om een slaapgebrek te voorkomen of te verhelpen.

1. Probeer een regelmatig slaappatroon op te bouwen. Iedere dag rond dezelfde tijd naar bed gaan is het allerbeste voor jouw lichaam.

2. Drink geen koffie met cafeïne voordat je gaat slapen. Ditzelfde geldt voor cafeïne houdende thee en rauwe chocolade.

3. Zorg dat je voldoende frisse lucht in je slaapkamer hebt en dat je comfortabel ligt. Zorg dat je slaapkamer een rustige, kalme plek is waar je graag bent.

4. Je slaapkamer is een plek om te rusten: weg met computers en stapels papieren voor het werk! We houden stress en zorgen graag buiten de deur.

5. Probeer niet net voordat je gaat slapen te lang naar een beeldscherm te kijken; lees liever een boek of tijdschrift zodat je hersenen alvast tot rust kunnen komen. Je lichaam bereidt zichzelf voor op de nachtrust. Wanneer jij in aanraking komt met teveel prikkels, verstoor je dit proces.

We wensen iedereen een prettige, ongestoorde nachtrust toe! En weet jij nog tips voor een goede nachtrust? Laat het ons weten!