De projecten van Alex Vrinzen in het kader van Water4Life over een periode van 2002 tot 2014 binnen DSM waren gericht op het produceren van veilig drinkwater met behulp van membranen. Tijdens deze projecten ontstond het idee om niet alleen veilig drinkwater te produceren maar tevens gezond drinkwater.

Alex Vrinzen, met dertigjaar ervaring binnen DSM op het gebied van membraan technologie en nu directeur van de stichting W4L, is al 16 jaar de drijvende kracht achter deze projecten en sinds 2015 vol betrokken bij het Maerdeau project.

Michel Boesten (Prof. Ir.) met dertigjaar ervaring op chemisch technologisch vlak met hiervan specifiek tienjaar integraal watermanagement en 17 jaar hoogleraar chemische technologie aan de RUG op het vlak van procesontwerpen, procesapparaten en procesveiligheid, is sinds de oprichting als production director actief binnen de Maerdeau bv.

Het was/is bekend dat ons drinkwater bereid wordt uit steeds meer vervuild water en dat ongewenste organische en anorganische componenten, zoals onder andere zware metalen, pesticides, hormonen en medicijnresten, niet volledig verwijderd worden uit ons drinkwater. Toepassing van reverse osmose leidt ertoe dat extreem zuiver, en daarmee erg ongezond water, geproduceerd kon worden.

Re-mineraliseren van dit extreem zuiver water op basis van wat het lichaam nodig heeft was nu de uitdaging.

De randvoorwaarden aan het product die we ons gesteld hadden waren:
• Het moest helder zijn
• Het moest kleurloos zijn
• Het moest reukloos zijn
• Het moest neutraal van smaak zijn – watersmaak –
• Het moest een substantiële bijdrage leveren qua hoeveelheid aan mineralen in relatie tot de door de WHO geadviseerde ADH-waarden
• Het moest een substantiële bijdrage leveren qua aantal essentiële mineralen in relatie tot wat de WHO adviseert
• Het moest calorie en natrium- en chloride-arm zijn
• Er mogen geen lichaamsvreemde componenten worden gebruikt
• Er mogen enkel door de EFSA toegestane componenten worden gebruikt

We hebben twee jaar geëxperimenteerd voordat we drinkbaarwater hadden, dat niet stinkt, neutraal van smaak, goed ogend (helder en kleurloos) en vrij van vastestof is en tevens 10 tot 100% van de ADH-waarden aan acht essentiële mineralen bevat.

In 2016 is de Maerdeau BV opgericht met als doel Maerdeau-water op de markt te brengen. De ontwikkeling van het benodigde productieproces op semi-commerciële schaal en fine-tuning van het product, ten behoeve van de productie voor marketingonderzoek heeft plaats gevonden in 2017.

Uitgebreide marketingonderzoek heeft plaatsgevonden in 2018 met verkoop, ondersteund met presentaties, flyers en reclameaanbiedingen.

Op diverse plaatsen is Maerdeau in 0,5 liter PET-flesjesaangeboden met begeleidende activiteiten als presentaties, actieve uitleg ter plekke, diverse formats van flyers en van prijstechnische aard.

Bij een tiental Plus-supermarkten in Limburg – gemeente Beek, Geleen, Landgraaf, Brunssum, Amby, Maastricht(3), Eijsden, Susteren, Reuver – is Maerdeau aangeboden aan de consument; en ook bij versmarkt BeeBenders in Venlo en bij fitness-bedrijven Anytime en TEN Meerssen

De resultaten van het marktonderzoek

Van alle experts op het vlak van voeding, sport, verzorging en gezondheid die we gesproken hebben, hebben we positieve reacties gekregen m.b.t. de samenstelling van Maerdeau. De lange en korte termijn gezondheidsvoordelen worden door hen erkend.

Ook de sporters zien dit product als een alternatief voor de suiker en zout (natriumchloride) bevattende sportdranken en de magnesiumsupplementen.

De smaak van Maerdeau wordt voor 99% van de consumenten als zeer neutraal – zoals Limburgs kraanwater – gewaardeerd.

Het interesse van consumenten is zoals verwacht zeer diverswat de mogelijkheid biedt om elke doelgroep apart en specifiek te benaderen via gerichte marketing.

De verkoop via Beej Benders – de versmarkt van de toekomst – verliep voortvarend. De consumenten die hier kopen zijn zeer gericht op gezonde voeding.

Aangetoond is dat Maerdeau-water een uniek product is, dat een aparte positie inneemt tussen de voedingssupplementen en de vitaminen-water producten, enerzijds door de afwezigheid van lichaamsvreemde componenten en anderzijds door de afwezigheid van suikers (caloriearm) en natriumchloride (zoutarm).

Aangetoond is dat Maerdeau-water een uniek nieuw product is in de wereld van mineraalwater en verpakt water, dat voor alsnog als enige de additionele gezondheidsvoordelen mag gebruiken volgens de EFSA.

De unieke eigenschappen van de ontwikkelde mineralen mix hebben ertoe geleid om andere toepassingen te onderzoeken en testen.

We zijn momenteel aan het onderzoeken welke samenwerking opgezet kan worden om zowel Maerdeau-water als mede de unieke mineralen mix voor de diverse alternatieve toepassingen bij geïnteresseerde producenten onder te brengen.

De verkoop van Maerdeau is momenteel stopgezet.